Blog
De géénmanszaak
Je hebt een goed idee en je begint jouw eigen bedrijf. Als éénmanszaak, want dat is wel zo makkelijk. Maar je idee was zo goed, dat je nu een twintigmanszaak bent, terwijl de rechtsvom nog éénmanszaak is. En alleen omdat jouw accountant je haarfijn voorrekent dat het niet lonend is om Besloten Vennootschap te worden. Maar ligt het wel zo rekenkundig eenvoudig? Ik denk van niet. Natuurlijk is het fiscaal pas interessant als je Bruto Winst boven de ton zit. Maar wat nu als je wilt doorgroeien en niet persé de winst wilt uitkeren? Dan ligt de grens al véél lager. Want als je je groei wilt financieren uit eigen middelen, dan stel je de 15% Vennootschapsbelasting nog een aantal jaren uit.
Bovendien bestaat er ook nog zoiets als risico-mijding. Wat als een medewerker binnen de éénmanszaak (of v.o.f.) een grote fout maakt die niet door de verzekering gedekt is? Dan ga je zomaar van éénmanszaak naar géénmanszaak… En dat niet alleen, maar ook naar géén-huis-ondernemer!
Dan is er nog een aspect dat zelden benoemd wordt: Het psychologisch effect. Met de oprichting van een BV ga je gevoelsmatig van zaterdagamateur naar de profstatus. Natuurlijk is dat rationeel niet zo, maar zo voelt het wel. En als je dat als ondernemer voelt, dan voelen de medewerkers dat ook zo. Het is vaak een startsein voor verdere professionalisering van de organisatie. En als je dat als bedrijf doorzet, dan komt die Bruto Winst-grens er vast ook wel…